Son zamanlarda adından sıklıkla söz edilmeye başlanan kırık buz, otomotiv yan sanayi üreticileri başta olmak üzere sıcak pres, kalıpçılar, ekmek fırınları, hastaneler, balıkçılar ve restaurantlardan başlamak üzere oldukça farklı alanlarda kullanılan bir buz çeşidi olarak bilinmektedir. Bu buz genel anlamda bilinen kalıp buzlardan yapılmaktadır. Hazırlanmış olan bu buzlar, özel olarak hazırlamış buz kıyım makinelerinden çekilerek irili ufaklı parçalar haline getirilmiştir. Bu parçaların büyüklüğü, kırık buz’un kullanılacağı alana göre değişimler göstermektedir. Kimi parçalarda boyutlar neredeyse birbirinin aynı iken kimilerinde ise parçaların arasında boyut farkı oldukça farklıdır. Kırık buzlardaki bu farkın en büyük nedeni ise buzun nerede kullanılacağıdır.
Kırık Buzun Kullanım Alanları
Genel olarak kırık buz denildiği zaman insanların akıllarına ilk olarak restaurantlar gelir. Çünkü bu tarz mekanlarda soğuk içecekler ikram edildiği zaman içeceklerin içerisine buz ekleneceği zaman buzun küp olarak değil de kırık olarak sunulması hem görüntüyü güzelleştirir hem de kullanım olarak oldukça kolaydır. Ancak kırık buz yalnızca burada kullanılmaz. Catering firmaları, tavuk ve et üretim tesisleri, balıkçılar, otomotiv yan sanayi üreticileri, pastaneler, reklam ve film endüstrisi, kimya sanayi, yat limanları ve eğitim kurumlarında da kırık buz kullanıldığı görülmektedir. Özellikle de son dönemlerde hastane sektöründe bu buzların kullanımında ciddi bir artış meydana geldi. İlaçların ve aşıların saklanması ya da taşınması esnasında uzun süreli kullanıma uygun olmaları nedeni ile bu buzlar kullanılıyor. Her geçen gün de kırık buzların kullanım alanlarında gözle görülür bir artış meydana geliyor.